Baik dan buruk Vape

Oleh: DR NORSIAH ALI.

Pakar Perunding Perubatan Keluarga ( Pengkhususan: Perubatan Ketagihan)

Presiden Persatuan Pakar-Pakar Perubatan Keluarga Malaysia (FMSA)

Ahli Majlis Persatuan Perubatan Ketagihan Malaysia (AMAM)

 

Semenjak akhir-akhir ini pelbagai reaksi ditunjukkan tentang tren penggunaan vape di negara ini. Amat merisaukan apabila menerima what apps gambar kanak-kanak, remaja dan wanita yang sedang menggunakan vape. Mereka kelihatan begitu seronok mengikuti tren terkini dan berkongsi rasa bangga mereka di media sosial tanpa menyedari implikasinya. Sekali pandang, perlakuan menyedut vape mencalar mata yang memandang kerana kelihatan sumbang dari aspek budaya.

Vape mula dipelopori di Negara China semenjak tahun 2003. Tujuan asal orang yang mencipta vape adalah untuk menggunakan kaedah merokok yang jauh lebih selamat dari rokok biasa. Rokok biasa memang telah diketahui mengandungi sekitar 4000 bahan kimia beracun yang boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit berbanding vape yang disifatkan oleh penggunanya sebagai jauh lebih selamat. Cecair vape juga pada asalnya didakwa selamat dan bebas dari nikotin. Namun, dewasa ini terdapat cecair vape yang mengandungi bahan dadah nikotin tulin. Isi kandungan sebenar setiap botol cecair vape juga diragui kerana tiada label kandungan bahan yang mengikuti piawai apatah lagi wujud keraguan tentang pencampuran bahan-bahan yang tidak diketahui apabila tiada peraturan pengilangan yang sewajarnya.

Penggunaan vape di Malaysia mula dirasai semenjak beberapa tahun kebelakangan ini. Baru-baru ini wujud pelbagai reaksi apabila kerajaan mengambil keputusan untuk tidak mengharamkan penggunaan vape. Persoalannya, adakah vape benar-benar selamat kepada penggunanya dan alam sekitar termasuklah orang-orang yang tidak menggunakan vape? Setakat yang diketahui cecair vape mengandungi perisa tertentu seperti vanilla, strawberi, mangga dan mint yang turut boleh menarik perhatian kanak-kanak. Cecair vape juga didapati ada yang mengandungi nikotin dan beberapa bahan seperti prophylene glycol yang apabila dibakar bertukar menjadi formaldehyde, sejenis bahan kimia penyebab kanser. Begitu juga dengan bahan-bahan logam dari kaedah pembakaran alat vape yang turut boleh mendatangkan kesat mudarat. Ada juga kejadian letupan dan kebakaran kecil kerana alat ini. Turut merisaukan apabila alat vape ini turut boleh digunakan untuk mengambil bahan dadah terlarang seperti heroin dan syabu.

Di samping dibeli di kedai-kedai, cecair vape juga boleh diperolehi secara dalam talian dan dipos kepada pembeli. Pembeli boleh jadi terdiri dari remaja yang masih bersekolah kerana terpengaruh dan ingin mencuba pelbagai perisa tren baru yang melanda ini. Walaupun harganya ratusan ringgit, remaja sanggup mengikat perut mengumpul duit untuk membeli vape. Lebih membimbangkan lagi, baru-baru ini ada laporan yang menyatakan cecair vape mengandungi sekurang-kurangnya mengandungi 12 bahan kimia beracun termasuklah bahan ganja semulajadi iaitu cannabinoid dan canabidiol serta ganja sintetik jenis dronabinol (Kosmo 17 November 2015). Perkembangan ini amatlah merbahayakan remaja yang diharapkan akan menjadi tonggak negara di masa hadapan.

Menurut Pusat Racun Negara, 1 ml cecair vape bernikotin mengandungi 4 mg nikotin dan sebotol kecil 25ml mengandungi 100mg nikotin tulin. Sekiranya terminum oleh kanak-kanak, 6-10 mg (1.5-2.5ml) boleh membunuh manakala dos yang boleh membawa maut untuk orang dewasa adalah sebanyak 40-60mg (10-15ml). Pada tahun 2014, sebanyak 3000 kes keracunan kerana cecair vape dilaporkan di Amerika Syarikat dengan 1 kematian kanak-kanak. Nikotin dalam cecair vape boleh menyebabkan ketagihan dan meningkatkan statistik perokok di negara ini. Menurut Global Adult Tobacco Survey 2015, 22.8% ( 5 Juta) rakyat Malaysia berumur 15 tahun ke atas adalah perokok. Dari segi jantina, 43% lelaki dan 1.4% wanita di Malaysia merokok. Rokok telah dikenalpasti sebagai pintu masuk (gateway) kepada pengambilan bahan-bahan lain seperti alkohol, ganja dan dadah-dadah lain.

Nikotin mendatangkan kesan yang buruk terutamanya kepada kesihatan. Ketagihan nikotin menyebabkan perokok mengalami gangguan perasaan semasa paras nikotin dalam darah berkurangan (sindrom tarikan atau gian) yang kebiasaannya berlaku 2 jam setelah merokok. Perokok boleh berasa resah gelisah, tidak boleh memberikan tumpuan, berasa lesu, mengantuk serta mudah marah. Pada jangkamasa yang panjang, nikotin menyebabkan pelbagai jenis kanser, penyakit paru-paru kronik, gastritis, pengerasan salur darah (artherosclerosis) yang menyumbang kepada penyakit sistem kardiovaskular seperti penyakit darah tinggi dan penyakit jantung. Nikotin juga boleh menyebabkan pembekuan darah yang boleh menyumbat salur darah justeru mendatangkan gejala seperti strok pada otak dan kehitaman pada jari kerana tidak mendapat bekalan darah yang berkesudahan dengan perlu pemotongan jari tersebut (dry gangrene). Tahap kesuburan sistem reproduktif juga boleh terjejas iaitu pengurangan bilangan benih lelaki (sperma). Nikotin boleh mendatangkan kesan mudarat kepada wanita hamil. Ia boleh menyebabkan keguguran, terencat tumbesaran janin dan kematian bayi dalam kandungan. Kesan buruk ini bukan sahaja boleh dialami oleh perokok dan orang yang tidak merokok namun terdedah dengan asap rokok.

Kebarangkalian untuk mendapat kanser kerana merokok dan terdedah kepada asap rokok adalah 20X ganda lebih tinggi berbanding orang yang tidak merokok. Begitu juga dengan risiko mendapat penyakit paru-paru kronik dan penyakit kardiovaskular yang 3X ganda lebih tinggi di kalangan perokok dan orang yang terdedah dengan asap rokok.

Isu kebergantungan (ketagihan) kepada dadah nikotin dalam rokoklah yang menjadi punca utama berlakunya perbezaan pendapat mengenai penggunaan vape di negara ini disamping pengaruh pihak yang berkepentingan dalam industri ini. Isu rokok telah lama wujud semenjak sebelum negara merdeka lagi. Isu menghisap rokok dipandang remeh oleh sesetengah pihak malah ada yang berasa marah dan menafikan rasa kebergantungan terhadap dadah nikotin. Ada juga yang memperlekehkan dan mempersendakan usaha-usaha untuk memberi kesedaran kepada masyarakat tentang bahaya rokok.

Fenomena ini mungkin berlaku kerana perokok tidak mampu untuk berhenti kerana kebergantungan yang kuat. Merokok pada suatu ketika dahulu tidak dianggap sesuatu yang salah disisi agama & kesihatan malahan mudah didapati. Ada juga segelintir yang kelihatan tidak terjejas kesihatannya walaupun merokok. Di samping itu, kesan buruk merokok tidak begitu ketara di peringkat awal penggunaannya. Namun, reaksi menidakkan fakta dan memberi pelbagai alasan sebenarnya adalah salah satu sifat utama orang yang mengalami kebergantungan dadah nikotin (denial). Kebergantungan kepada bahan-bahan dadah adalah sejenis penyakit yang memberi pengaruh yang mendalam kepada sistem saraf pusat otak manusia. Bahagian otak yang mendapat kesan utama bahan-bahan ini adalah sistem mesolimbik yang melibatkan pusat seronok ( reward center) seperti rajah 1.

brainRajah 1: Ilustrasi keratan rentas system mesolimbik otak manusia dirangsang oleh bahan-bahan yang mendatangkan ketagihan.

Sumber: The addicted brain. Scientific American 2004.

Bahan-bahan seperti nikotin, alkohol, heroin dan amphetamine merangsang pengeluaran beberapa jenis hormon terutamanya hormon dopamin. Hormon dopamin mendatangkan rasa keselesaan dan kesejahteraan di dalam badan manusia. Namun apabila paras hormon ini dirangsang penghasilannya dengan lebih banyak oleh bahan bahan lain, kesan keselesaan dirasai sangat kuat dan mengujakan (‘high’). Sel saraf otak mengenalpasti fenomena ini dan mempunyai memori yang sangat kuat terhadap kesan seronok dan selesa yang dirasai akibat pengambilan bahan bahan ini (positif reinforcing effect). Apabila paras bahan bahan ini menjadi separuh dari paras yang mendatangkan kesan keterujaan dan keselesaan, pengguna yang telah bergantung akan merasai kesan yang sebaliknya iaitu sangat tidak selesa, kusut fikiran, sakit kepada, sukar member penumpuan dan mudah rasa marah. Fenomena ini dipanggil sebagai sindrom tarikan atau gian (withdrawal syndrome).

Kebiasaannya merokok bermula di zaman remaja kerana sifat remaja seperti naluri ingin mencuba, pengaruh rakan sebaya dan kurang keupayaan menyelesaikan masalah dan mengadaptasi dengan suasana. Namun, haruslah difahami sel saraf otak remaja hanyalah sempurna pembentukannya ketika berumur lingkungan 20 tahun. Bahagian otak depan ( frontal lobe) yang membantu berfikir secara waras dan matang adalah bahagiaan yang paling lambat terbentuk dengan sempurna.Tindakan remaja adalah berdasarkan kawalan pemikiran yang belum cukup matang. Justeru, mereka perlu diselia dan dibimbing oleh orang dewasa dengan sebaiknya.

Pendedahan kepada bahan-bahan yang mendatangkan rasa teruja dan keseronokan terutamanya sewaktu zaman remaja boleh mendatangkan kesan yang serius. Ini kerana otak remaja mengalami fasa kritikal yang dipanggil proses pencantasan (pruning process). Melalui fenomena ini, pengaruh kepada sel otak yang sedang berkembang yang biasa diterima semasa remaja adalah amat kuat dan mendatangkan kesan yang berpanjangan sehingga dewasa. Bilangan tapak penerima tindakan hormon (receptor) pada sel otak orang yang menggunakan bahan-bahan ini menjadi lebih banyak berbanding dengan orang yang tidak terjebak dengan nikotin, alkohol dan bahan-bahan dadah yang lain ( Rujuk Rajah 2). Tanpa pengambilan bahan-bahan ini secukupnya, wujud kekosongan pada tapak penerima tindakan hormon yang mendatangkan rasa keinginan yang amat sangat (strong craving).

Rajah 2a & 2b : Gambar electron micrograph perbezaan rupa sel-sel otak antara orang yang mengambil bahan yang mendatangkan ketagihan seperti nikotin berbanding sebaliknya

 

rajah 2aRajah 2a: Sel otak yang tidak terdedah               rajah 2bRajah 2b: Sel otak yang terdedah

dengan kesan bahan ketagihan                          kepada bahan ketagihan

Sumber: The addicted brain. Scientific American 2004.

 

Sel-sel neuron dalam rajah 2b kelihatan lebih tebal kerana mempunyai tapak penerima tindakan hormon (nicotin receptor yang telah terbentuk dengan lebih banyak dari biasa). Perubahan struktur ini adalah kekal. Inilah penjelasan kenapa pengguna bahan yang mendatangkan ketagihan mengalami kesukaran yang amat sangat untuk berhenti.

Pengalaman melalui rasa ketidakselesaan yang bukan calang-calang atau gian (withdrawal syndrome) dan keinginan yang amat sangat (strong craving) menyebabkan pengguna tetap mengambil bahan bahan tersebut walau mengetahui bahaya dan gejalanya malah meningkatkan dos penggunaan bagi mendapatkan kesan yang sama kerana fenomena lali (toleran). Malah rata-rata merasionalkan tabiat mereka. Akibatnya sebahagian besar kehidupan dihabiskan dengan aktiviti berkaitan mendapatkan bahan tersebut (seperti nikotin, alkohol dan heroin), mengambil / menikmatinya dan pengambilan yang berterusan bagi mengelakkan fenomena gian. Pada tahap ini, mereka telah mengalami fenomena ketagihan terhadap bahan yang digunakan. Rata-rata pengguna dadah tegar mempunyai sejarah penagihan yang bermula dengan merokok.

Penyakit ketagihan kepada bahan seperti nikotin amatlah menyeksakan. Pengguna akan berulang-ulang terganggu kerana keinginan yang amat dalam untuk merokok semula bagi memenuhi tapak-tapak penerima tindakan hormone di otak (receptor). Akibatnya pengguna yang telah bergantung akan memberikan pelbagai alasan serta penjelasan bagi menidakkan keadaan sebenar mereka. Kebergantungan adalah sejenis penyakit yang perlu dirawat menggunakan pendekatan pelbagai sudut seperti ubatan, psikologi, sosial dan kerohanian (biopsychosocial & spiritual). Mereka memerlukan sokong bantu yang berpanjangan kerana penyakit ketagihan menghantui hidup mereka di sepanjang hayat. Risiko untuk jatuh semula kepada mengulangi tabiat lama amatlah tinggi malah merupakan salah satu sifat penyakit kebergantungan ini. Dalam konteks nikotin, 80% pesakit ketagihan nikotin merokok semula dalam temboh sebulan setelah berhenti seketika. Ini adalah fenomena biasa dalam masalah ketagihan bahan dan tidak harus dijadikan sebab untuk tidak mencuba semula untuk berhenti sekali lagi. Ada di kalangan pesakit yang telah bergantung hanya akhirnya berjaya berhenti setelah beberapa kali mencuba.

Oleh itu, rawatan perubatan yang menyeluruh perlu diberikan untuk membantu pesakit berhenti yang melibatkan aspek penilaian terperinci, rawatan tanpa ubatan menggunakan strategi menangani rasa ingin merokok seperti petua 10M (Rajah 3), strategi mengenalpasti halangan untuk berhenti merokok dan kaedah menanganinya serta strategi mengekalkan status tidak merokok. Bagi perokok yang berada ditahap ketagihan sederhana atau kuat, rawatan ubatan boleh membantu untuk menangani rasa gian ingin merokok. Contoh rawatan ubat adalah seperti ubat verenicline tartrate, bupropion dan persediaan nikotin pada dos tertentu dalam chewing gum, lozenges, tampalan (patch) dan sedutan (inhaler). Perokok perlu menjalani sesi sokong bantu serta rawatan susulan dalam tempoh yang lama. Berhenti merokok didefinasikan sebagai tidak lagi mengambil bahan –bahan yang mengandungi nikotin selama sekurang-kurangnya 6 bulan.

Definasi berjaya berhenti dari rokok adalah bebas dari pengambilan nikotin selama sekurang-kurangnya 6 bulan. Bertukar kaedah pengambilan nikotin dari merokok kepada menggunakan vape bagi mengatasi fenomena gian bukanlah telah berjaya berhenti merokok sepenuhnya.

 

Rajah 3: Petua 10 M

Mengunyah sesuatu

Membasuh muka

Melengahkan

Menarik nafas dalam-dalam

Mandi

Mengelak pergi ke tempat orang merokok

Mengelak pelawaan perokok percuma

Memohon doa

 

Banyak faedah yang diperolehi setelah berhenti merokok. Antaranya risiko penyakit akan berkurangan. Tapak penerima tindakan hormon dopamin di otak seperti dalam rajah 2b juga akan turut berkurangan. Malah setelah 15 tahun berhenti merokok, risiko untuk mendapat penyakit kardiovaskular menjadi sama seperti orang yang tidak pernah merokok.

Berbalik kepada persoalan wajarkah vape berada di pasaran?

Jika dikaji secara mendalam, lebih banyak kesan buruk berbanding faedah penggunaan vape. Jikalau cecair vape benar-benar dipastikan bebas dari nikotin, tren meniru cara merokok dan menghembus asap berkepul-kepul dari mulut dan hidung boleh mendatangkan sumbang di mata yang melihat terutama apabila digunakan oleh kanak-kanak, remaja dan wanita di negara ini yang masih menitik beratkan nilai-nilai ketimuran. Terdapat kajian yang mendapati vape berperisa yang tidak mengandungi nikotin juga boleh menyebabkan kesan radang dan kerosakan (cytotoxicity) terhadap tisu paru-paru yang diuji di makmal. Fenomena yang amat menakutkan adalah kebarangkalian penggunaan dadah terlarang melalui penggunaan peranti vape tanpa mudah dikesan oleh pihak berkuasa perundangan di samping risiko peningkatan bilangan yang akan mengalami penyakit ketagihan nikotin terutama di kalangan kanak-kanak, remaja dan wanita.

Walaupun vape dijadikan kaedah alternatif untuk menghentikan penggunaan rokok biasa, terdapat pendekatan lain yang jauh lebih selamat seperti yang telah dinyatakan. Setakat ini tiada bukti saintifik yang vape boleh menbantu perokok berhenti merokok (Christopher Bullen, The Lancet 2013).

Impak vape untuk jangka masa panjang kepada penggunanya serta masyarakat sekeliling yang terdedah kepada bahaya yang sama dijangkakan boleh mengundang kepada kos yang tinggi untuk merawat penyakit dan secafa tidak langsung akan menambah beban kewangan negara. Kemungkinan kecederaan sel saraf otak yang berpanjangan akibat terdedah kepada bahan racun tidak boleh dipandang remeh. Generasi muda haruslah dilindungi agar mereka membesar secara sihat mental dan fizikal.

Promosi kaedah selamat untuk berhenti merokok perlu ditingkatkan. Pendekatan yang digunakan hendaklah boleh menarik perhatian pesakit yang telah bergantung untuk tampil mendapatkan bantuan. Kaedah tanpa rawatan ubat sahaja tidak terpakai untuk semua pesakit. Setiap orang mempunyai tahap kesediaan untuk berubah dan pengalaman yang berbeza. Justeru pusat-pusat rawatan perkhidmatan berhenti merokok perlu dipertingkatkan dari segi bilangan dan kemudahan yang diberikan. Ini kerana sebenarnya rata-rata perokok ingin berhenti dari belenggu penyakit ketagihan ini.

Perokok yang mengalami ketagihan nikotin tidak harus berasa terseksa untuk berhenti merokok. Dengan bantuan ahli profesional seperti doktor, ahli farmasi di klinik-klinik, hospital dan farmasi komuniti, perokok boleh melalui rawatan pemulihan dalam keadaan mental dan fizikal yang selesa, tidak terganggu serta mampu berfikiran positif bagi mencapai matlamat untuk hidup lebih sihat. Kejayaan berhenti merokok mungkin tidak dicapai dengan sekali cubaan. Ada yang mungkin berjaya setelah mencuba berkali-kali. Pengalaman kegagalan untuk berhenti merokok di masa lalu haruslah dijadikan panduan untuk lebih berjaya dalam cubaan berhenti merokok yang seterusnya.

Malaysia telah dikenalpasti sebagai pengeluar vape ke dua terbesar di dunia selepas Amerika Syarikat. Amat merisaukan apabila Amerika Syarikat juga sekarang merekodkan peningkatan penemuan pengambilan dadah terlarang melalui penggunaan vape. Pada tahun 2006, kilang pemprosesan dadah syabu yang terbesar di dunia telah ditemui di Lunas , Kedah. Hasrat negara untuk bebas dari ancaman dadah pada tahun 2015 juga tidak kesampaian. Dari segi hukum agama Islam sebagai agama rasmi negara, rokok dan vape adalah jelas haram dari segi fatwa. Kesan baik vape masih diragukan manakala kesan sosial, kesan kesihatan dan impak negatif terhadap ekonomi negara di masa akan datang akibat dari tren baru ini amatlah ketara.

Fenomena penggunaan vape adalah bertentangan dengan dasar dan polisi Kementerian Kesihatan Malaysia iaitu menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang bebas dari sebarang bentuk amalan merokok. Ia juga tidak selari dengan perjanjian WHO Framework Convention on Tobacco Control (WHO FCTC) yang telah ditandatangani oleh Malaysia semenjak tahun 2005.

Negara jiran seperti Singapura, Brunei dan Thailand telah mengharamkan vape atas faktor keselamatan dan kesihatan. Justeru, adalah diharapkan status penggunaan vape di negara ini perlu dikaji semula. Tren baru ini haruslah dibendung dengan cepat dan sebaiknya. Perokok perlu dibantu dengan kaedah yang selamat untuk menangani penyakit ketagihan yang sukar namun boleh diubati.

What We Should Know About Vaping?

WHAT WE SHOULD KNOW ABOUT VAPING?
Smoking is a known health issue. Evidence has shown that besides the nicotine which is responsible for the addiction to smoking, each cigarette stick contains over 4000 chemicals which are toxicants and carcinogen (can cause cancer). Smoking has been related with many diseases like COPD, ischaemic heart disease cancer of the lungs, prostate, breast and in asthmatics it worsens the condition. All these effects are also seen amongst the second hand smoke ii the people who breathes in the smokes produced by the people smoking around them.
Smoking evolves from burning tobacco which is wrapped with a leaf (rokok daun) to what is available now. Similarly interventions and activities to quit smoking evolve. From counselling and behaviour therapy to NRT (Nicotine replacement therapy) and pharmacotherapy (eg: varenicline). Along the way E cigarettes has been produced and it too evolves from appearing exactly like a cigarette stick to the present e cigarette which is better known as Vape.
Why E cigarette or Vape?
Majority uses E cigarettes because they:
1. Want to stop or quit smoking
2. Feel Vaping or e cigarette is safer
3. Believe Less addictive
4. Want to flow with the currents trend
5. Have more freedom to use in public places
6. Think it has Less effect to people around them (second hand vapers)
7. Believe it is Cheaper,
And for various other reasons like for fun, it’s the technology and youngsters used it out of curiosity!
Facts on vaping.
A. Is it true that Vaping or smoking e cigarette is safe
o Vaping is still not safe, even though it contains lesser harmful chemicals (toxicants & carcinogens) compared to conventional cigarettes. The prophylene glycol which is responsible in producing the vapours, will be converted to acetaldehyde (ex: formaldehyde which is used to preserve dead body) when burnt. There are studies on industrial use of propylene glycol and exposure to theatre fog (produced from prophylene glycol) that show negative health effects. These effects include throat and eye irritation, cough, mild airway obstruction, headache, and dizziness. So, inhalation of this humectant is not as safe as most people think.
o The problems with the labs studies that examined the presence of toxicants & carcinogens in e-cigarettes only tested for known toxicants and carcinogens of conventional cigarettes. Other impurities or by-products of heating e-juices are not known.
o You can become a drug addict by vaping! There has been a recent news about the juices has drugs added to it to increase its effects when used. You may start vaping to quit smoking or out of curiosity but end up a drug addict.

B. People can get addicted to vaping
As mentioned earlier the chemical responsible for addiction is nicotine. It has been found that even the e juice labelled as nicotine free contain certain amount of nicotine. Studies have shown that people do not use vape forever. Majority quit vape. They end up smoking conventional cigarettes.

C. Are people around the e cigarette vaping affected?
There are studies which show that vaping changed the air quality around them. The concentration of PAH (polycyclic aromatic hydrocarbon) increases. Another study also found an increase in serum cotinine in the ‘second hand’ vaping. Unfortunately there are no studies to confirm the long term impact of vaping to the people around them. Let’s make sure our children and spouses are not the ‘guinea pigs’ for this study.
D. What is the issue with our children and adolescents?
Adults may vape to quit smoking. However adolescents do it out of curiosity, to fit in with the peer group and to follow the trends. This will not be for long until they become dependent on nicotine and later become chain smoker although they might not have planned to smoke in the first place. This is actually another public health concern. Vaping can cause gateway to nicotine addiction/ smoking conventional cigarettes especially among adolescents’.
E. Can E cigarette be used to quit smoking?
o There are evidences that demonstrate ‘vaping can help smoking abstinence or cessation’. It showed that vapers had 2.2 times the chance to stop smoking conventional cigarettes for at least 6 months compared to smokers who do not vape. However, vaping still allows maintenance of nicotine addiction. Vapers still receive nicotine from e-cigarettes. Studies that examine its effectiveness as a treatment of smoking cessation (comparing with NRTs and Champix) are also lacking. So, it’s effectiveness as a treatment for smoking cessation (like nicotine replacement therapy) is still not proven. One of the possible reasons because the amount of nicotine that the vapers get from inhaling the vapours are varied, and it is quite difficult to titre down the concentration of nicotine. Even though they use the lowest concentration labelled on the bottles of e-juices, it is not guaranteed that they inhale nicotine of the stated concentration. The concentrations of nicotine are different from puff-to-puff, and across the brands and models of e-cigarettes. Furthermore, this smoking abstinence may not be sustainable as studies have shown that substantial number of vapers does relapse to smoking conventional cigarettes due to many reasons.

F. Vaping can be hazardous
The latest news on the hazards caused by vaping is the fire in a flight which developed from a vape kept in the pocket in one of the passenger. It has been reported that the device explodes while using causing injuries to the users hand and face
Ingestion of the ejuice can be fatal. It can cause nicotine toxicity. The initial symptoms are mainly due to stimulatory effects and include nausea and vomiting, excessive salivation, abdominal pain, sweating, low blood pressure, increased heart rate, tremors, headache, dizziness, muscle fasciculation and seizures. Later the depressor effect will take place where it causes low blood pressure, low hear rate, muscle weakness/paralysis, difficulty in breathing, central nervous system depression and coma
To really combat problems with nicotine addiction, it must involve all bodies, organisations, employers, and even all Malaysians to create a norm that ‘smoking or vaping is unacceptable’. For those who have chosen a wrong step in the past and already addicted to nicotine, their struggle to free themselves from this addiction should not be undermined. We have to help them to treat their nicotine addiction by ensuring that they can appreciate their risks of smoking, helping them to overcome their barriers, providing them necessary skills to change their habits and psychological dependence, and prescribing the proven effective pharmacotherapy. As majority of the smokers are in pre-contemplation stage, doctors should be trained to provide counselling for these smokers so that they want to stop smoking. Doctors should be trained to provide effective interventions for smoking cessation. Doctors should also be provided with adequate medication and non-pharmacological assistance for treating nicotine addiction. Smokers need to be assisted adequately to quit and their difficulties in the battle must be taken care and intervened as best as possible. The most important thing is we should aim for no smoking and no vaping. Smokers need to come forward to seek help and get rid of their addiction problem.
As vaping device can also be used to inhale illicit drugs openly without being notice by narcotic enforcement team and our country Malaysia is well known to have strict drug law hence any possibility of facilitating illicit drug use must be taken action seriously. In fact it was recently discovered by the ESERI, Universiti Sultan Zainal Abidin Terengganu that vape liquid studied in the laboratory also contain cannabis precursor (both synthetic and natural).
In conclusion smoking conventional cigarette and vaping are both addictive and harmful. Although the cigarette and vape industries may create great wealth to some, we must always remember, our greatest wealth is health.
SAY NO TO NICOTINE. SAY NO TO TOBACCO
By,
Dr Salmah Nordin & Dr Hizlinda Tohid
Family Medicine Specialists Association Malaysia (FMSA)

An open letter to the Members of Parliament of Malaysia

13 November 2015

image

An open letter to the Members of Parliament of Malaysia

We, the undersigned medical professional bodies and non-governmental organisations, would like to register our concern regarding the increasing presence of electronic cigarettes and vaping in our society. We note with dismay the Cabinet’s rejection of the Ministry of Health’s proposal to ban the sales and use of electronic cigarettes.

1. Malaysia proudly signed and ratified the World Health Organisation’s Framework Convention on Tobacco Control (FCTC). This is a reflection of the nation’s commitment to protect present and future generations from the devastating effects of tobacco, a product that kills 6 million users annually. In Malaysia alone, eight individuals are killed daily due to tobacco and many more are affected by the significant health, social, economic and environmental costs.

2. It is a commonly held but misleading view that electronic cigarettes and vaping are safe. However, due to the lack of any form of quality control, equipment malfunction (include explosions leading to death) have been reported. The content of electronic cigarette ‘juice’ also varies depending on the manufacturer, with studies demonstrating a huge variability in toxin content and nicotine delivery. Even claims that the colourings used are safe are misleading as most consist of industry-certified food dyes, which can be safely swallowed but not necessarily safely inhaled.

3. The increasing use of electronic cigarettes, ostensibly as a smoking cessation tool, is not backed by current scientific evidence. Although the potential for harm reduction is an opportunity not to be missed, we must be careful that we are not substituting one form of addiction for another. At present, scientific evidence indicates that most individuals end up being dual users – i.e. using electronic cigarettes and tobacco at the same time. We are cognisant of the harmful effects of nicotine dependence, which is why it is a Group C Poison under the Poisons Act 1952.

4. The use of electronic cigarettes does not solve the problem of nicotine addiction. This problem is compounded by the fact that electronic cigarettes are gaining popularity amongst youth. Studies from the United States have demonstrated that children are increasingly using electronic cigarettes and that these same children are more likely to eventually smoke tobacco. In other words, the use of electronic cigarettes is a gateway to lifelong nicotine addiction.

5. It is clear that many products are targeted at younger sections of society despite claims to the contrary. Electronic cigarettes are sold with attractive colours and flavours, with marketing very similar to that employed by the tobacco industry in decades gone by. The sexualisation of the product with advertisements consisting of scantily-clad women and flavours such as ‘the taste of a virgin’ and ‘nenen’ (breast milk) also points to a worrying trend that is against the cultural norms of our beloved nation.

6. It is because of these factors that we welcome the statement by the Health Minister, Datuk Seri S Subramaniam, regarding the Ministry of Health’s long-term aim to ban electronic cigarettes. We truly believe that this move is for the benefit of our rakyat’s health. It is also in keeping with similar moves by our neighbours in the region, namely Singapore, Thailand and Brunei.

We are aware of allegations that this move is a result of lobbying by the tobacco industry, but it should be pointed out that most electronic cigarettes are manufactured by tobacco companies. Furthermore, we welcome the statements by YB Khairy Jamaluddin (Minister for Youth and Sports) and Datuk Dr Lokman Hakim, Deputy Director-General for Public Health, that a ban of electronic cigarettes should be in tandem with a ban of tobacco.

We call upon Parliament, as the most august law-making body of the land, to take the above points into consideration and to take into account the following proposals:

I. restrictions be immediately put in place for the retail sales and public use of electronic cigarettes and vaping
II. a discussion in Parliament in the foreseeable future regarding the need to implement a ban for both electronic cigarettes and tobacco
III. introduction of retail licensing for tobacco products retailers
IV. ensure that restrictions and bans are enforced rigorously without fear or favour
V. ensure that a fixed proportion of taxes and excise duties raised from tobacco sales are used exclusively for tobacco control efforts
VI. continuous increase in tobacco taxes and electronic cigarettes alongside related paraphernalia
VII. support access to smoking cessation services, including subsiding the cost for treatment. We are aware that more than 50% of current smokers in Malaysia are keen to quit, and it is our duty to help them achieve abstinence

We reiterate the point that it is misleading to say that the effects of electronic cigarettes on our health and society is minimal. We must learn from the mistakes made during the public health efforts against tobacco, in which it took decades for the true costs of tobacco to society to be made public.

The health of Malaysians today and tomorrow is too precious a commodity to be gambled. We urge the Members of Parliament from across the political spectrum to set aside their differences and support the Ministry of Health’s efforts in prioritising the health of the rakyat above all else.

Issued by:
The Malaysian Thoracic Society (MTS) on behalf of the following medical
professional bodies and non-governmental organisations:
Academy of Medicine of Malaysia Addiction Medicine Association Malaysia (AMAM)
Asia Pacific Academic Consortium for Public Health Kuala Lumpur
College of Public Health Medicine
Consumer Association of Penang (CAP)
Faculty of Medicine, Universiti Mal
Faculty of Medicine, Universiti Kebangsaan Malaysia
Faculty of Medicine, Universiti Teknologi Mara
Family Medicine Specialists Association (FMSA)
Federation of Malaysian Consumers Association (FOMCA)
Federation of Private Medical Practitioners’ Associations Malaysia (FPMPAM)
Ikatan Pengamal Perubatan dan Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik)
Islamic Medical Association of Malaysia (IMAM)
Islamic Renaissance Front (IRF)
Lung Foundation of Malaysia (LFM)
Malaysian Academy of Pharmacy
Malaysian Adolescent Health Association (MAHA)
Malaysian Animal-Assisted Therapy for the Disabled and Elderly Association (PETPOSITIVE)
Malaysian Association for Bronchology and Interventional Pulmonology (MABIP)
Malaysian Association of Environmental Health
Malaysian College of Physicians
Malaysian Council for Tobacco Control (MCTC)
Malaysian Association of Dental Public Health (MADPH)
Malaysian Green Lung Association
Malaysian Gynaecological Cancer Society
Malaysian Medical Association (MMA)
Malaysian Paediatric Association (MPA)
Malaysian Pharmaceutical Society (MPS)
Malaysian Psychiatric Association (MPA)
Malaysian Thoracic Society (MTS)
Malaysian Women’s Action for Tobacco Control & Health (MyWATCH)
Medical Practitioners Coalition Association of Malaysia (MPCAM)
National Cancer Society Malaysia (NCSM)
Pemuda dan Wanita Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)
Penang Medical Practitioners’ Society
Persatuan Belia Islam Nasional
Persatuan Doktor Pakar Kesihatan Awam Malaysia
Persatuan Pakar Perubatan Islam Malaysia (PAKAR)
Persatuan Pengguna-Pengguna Pengangkutan Awam Malaysia (4PAM)
Pertubuhan Amal Perubatan Ibnu Sina Malaysia (PAPISMA)
Pertubuhan Doktor-Doktor Islam Malaysia (PERDIM)

Role of Family Medicine Specialists

By Dr Iskandar Firzada Osman

 

 

Question

Is there a difference between Medical Officers/GPs and a Family Medicine Specialist? If yes, what can a Family Medicine Specialist do that normal MOs or GPs can’t?

Answer:

Laws of Malaysia; Medical Act 1971 require ALL doctors, including MOs, GPs, Specialists and/or Consultants to be registered with the MMC before they are allowed to practice in Malaysia. MMC will look at the basic medical degree to determine whether the doctors are eligible or not for registration. The doctors can claim that he/she is a specialist and he/she can practice as a specialist but no authority in Malaysia can dispute his/her claim. Medical (Amendment) Bill 2012 requires ALL medical specialists who claim that he/she is a specialist and would like to practice in that particular specialty to be authenticated, credentialed and privileged and be registered with the MMC by the National Specialist Register (NSR). Family Medicine specialty is one of the medical specialties listed under the NSR. Thus, please ensure the Family Medicine Specialist (FMS) that your hospital plan to employ is registered with the NSR. Otherwise, he/she can only practice as a MO/GP. You can check his/her name in the NSR’s website: https://www.nsr.org.my/
Nothing a FMS does that the normal MOs or GPs can’t do, vice versa. However a FMS has been trained to sieve through first contact, early presentation, undifferentiated and sometimes with multiple and multitude clinical presentations to come about with a decent problem list taking into consideration not only the biological/physical aspects but the psychosocial domain as well. In order to keep up with the ever changing and dynamism of medicine and diseases, FMS need to constantly update and upgrade their knowledge and skills through continuous professional development which has been second nature to a FMS. It’s also a requirement to renew the specialty register in the NSR. Whereas most MOs and GPs rely on their experience and seldom update and upgrade their knowledge and skills. FMS is skilful in managing more complex and complicated medical and psychosocial illnesses, both acute and chronic, across all age group and systems, collaborating and becoming patient’s advocate if the patients need referral to hospital-based specialists or to secondary care. At the same time, FMS has been ingrained with knowledge and skills to provide comprehensive care; from wellness promotion, disease prevention, early detection, treatment, rehabilitation and palliative care. These are applicable across different age groups, gender, organ systems and healthcare settings.